Vörösiszap

Mindenki tudja, hogy Október 4. -én átszakadt egy vörösiszap tározó gátja, és ez a veszélyes anyag árasztotta el a környező településeket. A két leginkább érintett település Devecser és Kolontár. Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy segítsen! Segítsen, hogy ezeknek az embereknek, akiknek nem maradt semmijük, újra tudjanak majd egy normális életet kezdeni. Újra tudjanak boldogok lenni és őszintén, szívből mosolyogni. Ha nem is milliókkal, de egy telefonhívással már Ön is tehet valamit a katasztrófa áldozataiért.

Telefonszám: 1749 - 200 Ft
Számlaszám: K&H Bank 10405004-00026547-00000000
közlemény: "ISZAP"
IBAN szám: HU37 1040 5004 0002 6547 0000 0000
SWIFT: OKHBHUHB

2010. október 12., kedd

Heti diéta: a South Beach -diéta

A népszerű amerikai diéta kiagyalója Arthur Agatston szívgyógyász. A doktor régóta gondban volt, mivel betegei gyakran a nem megfelelő étkezés miatt váltak elhízottakká, fogékonyabbá a cukorbetegségre, szívinfarktusra. Őket nem lehetett erősen tornáztatni, ezért olyan étrendet kellett kitalálnia, amely mozgás nélkül is hatékonyan *olvasztja le* a kilókat.

Komplex és egyszerű szénhidrátok

Dr. Agatston diétája mára nagy siker lett az egészséges emberek körében is. Mert megtartja a korábban népszerű Atkins-diétából a húsokat, de csak a soványakat. Nem osztja azonban kollégája nézetét, aki szerint minden szénhidrát kerülendő. Különbséget tesz ugyanis jó és rossz, azaz komplex és egyszerű szénhidrátok között – az előbbiek javára. A jók lassan, de tartósan emelik a vércukor szintjét, míg a rosszak hirtelen felpumpálják, majd hagyják leesni azt. Így aztán a páciens újra éhes lesz, és valamilyen ételért nyúl.


A jelszó: kiegyensúlyozottan!

A South Beach Diet (dél parti diéta) kiegyensúlyozott étrendet biztosít: sok-sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű pékárut tartalmaz, valamint olajos magvakat és egészséges olajokat, zsírokat.

Agatston doktor eltéríti a fogyni vágyókat a telített zsíroktól (vaj, zsíros húsok, hamburger, szalonna), és arra buzdítja őket, hogy inkább telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat egyenek. Ilyenek az olívaolajjal főzött ételek, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak.

Az étrendet egyébként akár optimális diétának is mondhatnánk, mert ez a dietetikusok álma is. Semmilyen fontos élelmiszer csoportot nem zár ki, hangsúlyt fektet a rendszeres étkezésre, a jóllakottságérzet kialakítására.


Rá kell készülni

Nem lehet viszont hűbelebalázs módjára belefogni. Három fázisból áll ugyanis.

- Az 1. fázisban a diétázó elhagyja a kenyeret a rizst, a burgonyát, a tésztát, a sütiket, a gyümölcsöket, a jégkrémet és az alkoholt. Sovány húsok és rostos zöldségek hivatottak elűzni az éhséget, és ezekből nem is fog túl sokat enni. Ez a fázis a legszigorúbb és legnehezebben betartható. Viszont ez alatt lehet a legtöbbet fogyni: 4-6 kilót két hét alatt.

- A 2. szakaszban, ami a kívánt súly eléréséig tart, már lehet feldolgozatlan, rostdús szénhidrátokat enni. Az étrend fontos részét képezik a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és gabonapelyhek. A fogyás lassul: már csak heti fél-egy kiló megy le.

- A 3. rész akkor következik, ha elértük a kívánt súlyt. Ekkorra már életmóddá válik a South Beach Diet, és csak arra kell vigyázni, nehogy visszatérjen a régi, rossz ételekhez. Időnként lehet egyszer-egyszer nassolni.


Javasolt ételek: sovány sajt, sovány joghurt, vesepecsenye, sovány karaj, borjúhús, baromfi (nem hízott), minden hal és kagyló, tojás, csonthéjasok, tej, alacsony glikémiás indexű gyümölcsök, zöldségek.

Tiltott fogások: kenyér, tészta, csirke láb, zsíros hús és sonka, kolbász, brie sajt, sárgarépa, burgonya, magas glikémiás indexű gyümölcsök, alkohol, jégkrém, zsíros joghurt.


Figyeld a glikémiás indexet!

A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszernek a glukózhoz, azaz a cukorhoz képest mekkora a vércukorszintemelő hatása. Az egyszerű szénhidrátoknak magas a glikémiás indexük, míg az összetetteknek alacsony.

Az alacsony glikémiás indexűek lassan és tartósan emelik meg a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű ételek gyorsan, de csak rövid időre.


Alacsony

broccoli – 15
uborka – 15
cseresznye – 22
grapefruit – 25
alma – 36
paradicsomleves – 38
narancs – 43
zöldborsó – 48

Közepes
pizza sajttal – 60
hamburger zsömlében – 61
makaróni sajttal – 64
extrudált rozskenyér – 65
ananász – 66
korpás kenyér búzából – 69

Magas
fehér kenyér – 70
méz – 73
sült krumpli – 76
narancsszörp – 78
csokis gabonapehely – 90
rizs – 91
bagett – 95
datolya – 103

Az alacsony glikémiás indexű ételek:
- segítenek a szívbetegség kivédésében
- akadályozzák a kettes típusú diabétesz kialakulását, illetve ha már kialakult a cukorbaj, segítenek a betegség mellékhatásainak elkerülésében
- csökkentik az étvágyat, tehát súlycsökkenéshez vezetnek
- fogyasztásukkal a diétázó energikusabbnak érzi magát.


Mintaétrend minden fázisra

1. fázis

Reggeli: 2 dl paradicsomlé, lágytojás fűszersóval és uborkával, 2 szelet bacon, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval
Tízórai: 1 deci sovány joghurt
Ebéd: zöldsaláta zellerrel, olívaolajjal, sovány marhahúscsíkokkal, 2 evőkanál ecetes, olívaolajos dresszinggel
Uzsonna: 1/2 csésze sovány túró 1/2 csésze felkockázott paradicsommal és zöldhagymával
Vacsora: sovány hal, sült zöldség, mozzarellás zöldsaláta, 1 evőkanál balzsamecet vagy valamilyen alacsony cukortartalmú konyhakész dresszing
Desszert: citromos ricottakrém


2. fázis

Reggeli: 1 csésze friss eper, 1/2 csészényi zabpehely 1 csésze sovány tejjel leöntve, fahéjjal megszórva, 1 evőkanál aprított mogyoróval ízesítve, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval
Tízórai: 1 lágytojás
Ebéd: csirkesaláta tortillában
Uzsonna: bazsalikommal hintett paradicsom sovány sajttal
Vacsora: grillezett tengeri hal, vegyes zöldségsaláta (uborka, zöldpaprika, koktélparadicsom) olívaolaj és ecet keverékével ízesítve
Desszert: csokoládéba mártott eper vagy sárgabarack


3. fázis

Reggeli: 1/2 grépfrút, tojásfehérjéből készült omlett spenóttal, 1 szelet sokmagvas kenyér, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval
Ebéd: marhahúsos tortillatekercs, almaszeletek fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítve
Vacsora: grillezett sovány pulykamell fokhagymás, olívás paradicsomsalátával
Desszert: eper keserűcsokiba mártva


Akiknek nem ajánlott

- Veseproblémákkal küszködők – hiszen figyelniük kell arra, mennyi fehérjét visznek be a szervezetükbe.
- Terhes nők – ha már mindenképpen megpróbálják, akkor a második szakasszal kezdjenek, orvosuk tudtával és beleegyezésével.
- Gyerekek – csak a családorvos hozzájárulásával.
- Magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedők – orvosi felügyelet mellett végezzék a diétát.

forrás: mindmegette.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése